Venus

Over Venus

Venus Express Missie

Contact, Links en Lexicon

Contact en Links

Over Venus

ROB - Venus - homepage  Venus  Over VenusWaarom zich interesseren in Venus
Waarom zich interesseren in Venus

Venus, de tweede planeet in het zonnestelsel, ook bekend onder de naam "herderster" of "avondster", is op de maan en de zon na de helderste ster in hemel. Daarom werd ze genoemd naar de Romeinse godin van de liefde en schoonheid.

Al in de oudheid heeft Venus de wetenschappelijke interesse gewekt door haar helderheid en nabijheid. In het Bronzen Tijdperk associeerden de Babyloniërs haar met de godin Ishtar. Onder meer door de nauwkeurige waarneming van de verschillende fases van Venus, heeft de Italiaanse geleerde Galileo Galilei (1564-1642) aan kunnen tonen dat het geocentrische model niet klopte. De zeer dichte atmosfeer van deze planeet, bemoeilijkt echter de waarnemingen.

Deze planeet blijft dus een mysterie voor de wetenschappelijke wereld. Als buur van de aarde, heeft zij vele kenmerken gemeenschappelijk met onze planeet, maar ook talloze verschillen. Voor de vergelijkende planetologie is Venus dus zeer interessant. De studie van deze planeet laat ons immers toe meer te weten te komen over de evolutie van de planeten en het zonnestelsel in zijn geheel.

Het Europese ruimtetuig beoogt de resultaten van . Op deze website vindt U een beknopt overzicht van onze huidige kennis over deze planeet.


Valid XHTML 1.1