Venus

Over Venus

Venus Express Missie

Belgische deelname

Contact, Links en Lexicon

Contact en Links

Venus Express Missie

ROB - Venus - homepage  Venus  Venus Express MissieDe vorige missies naar Venus
De vorige missies naar Venus
Omdat zij de dichtsbijzijnde planeet van de aarde is, is het normaal dat Venus één van de populairste bestemmingen in de ruimte is. De eerste missies naar Venus vinden plaats tijdens de "ruimterace" (space race) tussen de Verenigde Staten en Rusland tijdens de Koude Oorlog.
Rusland


Venera 1, gelanceerd in 1961 onder Nikita Chroetjsov, was de eerste sonde met Venus als bestemming. Maar de Sovjet-missie werd een mislukking. De communicatie werd verbroken en de sonde verdwijnt.
Na de mislukking van Venera 1, blijven de Russen nog steeds een groot aantal sondes in de richting van Venus te sturen :

venera


1965 Venera 2 en Venera 3 Evenmin een succesverhaal. Deze twee sondes verliezen contact met de aarde.
1967 Venera 4 Eerste tuig dat de atmosfeer van Venus binnengeraakt. Dit tuig leverde informatie over de atmosfeer maar kon niet tegen de druk/ De sonde werd vernietigd vooraleer deze de bodem kon bereiken.
1969 Venera 5 en 6 Geen enkele van beide slaagde erin om de bodem van Venus te bereiken.
1970 Venera 7 Eerste sonde die de bodem van Venus bereikt. Zij slaagt erin om gedurende 23 minuten informatie door te sturen en wordt daarna vernietigd.
1972 Venera 8 Zij levert informatie over de snelheid van de winden.
1975 Venera 9 en Venera 10 Leveren fotomateriaal van de wolken van Venus en de eerste beelden van haar oppervlak.
1977 Venera 11 en Venera 12 Houden contact gedurende respectievelijk 95 minuten en 110 minuten na de atmosfeer te zijn binnengedrongen.
1981 Venera 13 en Venera 14 Bieden de mogelijkheid om het eerste panoramische zicht in kleur van het Venusiaanse oppervlak te verkrijgen.
1983 Venera 15 en Venera 16 Brengen Venus in kaart door middel van een radar.

De Verenigde Staten
In 1962,

enkele maanden na de eerste Russische sonde, zonden de Verenigde Staten hun Mariner 1. Evenmin als de eerste Sovjet-sondes zal dit project een succesverhaal blijken : de sonde wijkt af van zijn traject en wordt onmiddellijk vernietigd. Een maand later volgt de bouw van de Mariner 2 volgens hetzelfde model als zijn voorganger. Mariner 2 vliegt over Venus heen en analyseert haar oppervlak in infrarood.

mariner
1967 Mariner 5 Zij blijft in een baan rond Venus en levert informatie over de atmosfeer.
1978 Pioneer-Venus 1 Eerst ruimtetuig dat een radar bevat.
1978 Pioneer-Venus 2 Laat vier capsules in de atmosfeer van Venus achter. De sonde zelf landt op Venus. Slechts één van de capsules levert informatie over de bodem, de andere leveren informatie over de chemische samenstelling van de atmosfeer.
1989 Magellan Biedt de mogelijkheid om Venus met een hoge resolutie op kaart te brengen.
De sondes die in de nabijheid van Venus zijn gekomen
Opmerkelijk bij Venus is dat veel sondes met andere bestemmingen, in de buurt komen om te profiteren van de zwaartekracht van de planeet. Deze sondes maken van hun passage in de buurt van de planeet bovendien ook gebruik om informatie te verzamelen. Dit was het geval bij de volgende sondes :

1973 Mariner 10 VS De eerste missie (richting Mercurius) die de zwaartekracht van een planeet (Venus) gebruikte om een andere te bereiken.
1984/1986 Vega 1 en Vega 2 Rusland Deze tuigen stootten capsules af op Venus alvorens hun route naar de komeet Halley verder te zetten.
1989 Galileo VS Gelanceerd om Jupiter te onderzoeken.
1997 Cassini-Huygens VS/Europa Vertrokken om Saturnus te ontdekken.
Huidige missie
Venus Express, het eerste Europese ruimtevaartuig op weg naar de avondster Venus, bereikt haar baan.
U vindt op deze website een uitgebreid verslag van het verloop van de missie Venus Express


Valid XHTML 1.1