Venus

Over Venus

Venus Express Missie

Belgische deelname

Contact, Links en Lexicon

Venus Express Missie

ROB - Venus - homepage  Venus  Venus Express MissieVerloop van de missie
Verloop van de missie

Op 9 november 2005 werd de Europese sonde Venus Express vanuit de woestijn van Kazachstan gelanceerd. Na een reis van 400 miljoen kilometer, drong zij de baan rond Venus binnen op 11 april 2006. Sinds 7 mei, heeft het ruimtevaartuig de planeet benaderd om zich te plaatsen in haar operationele baan. Deze werd gekozen op basis van de doelstellingen van de wetenschappelijke missie . Eenmaal geïnstalleerd op deze baan die ze beschrijft in 24 uur, is de sonde de eerste informatie beginnen doorgeven.

lanceur
1. De lancering
Het is een Soyuz-Fregat raket die Venus Express op zijn traject heeft geplaatst. Deze raket, gemaakt door het Euro-Russische bedrijf Starsem, bestaande uit drie verdiepingen en een bovenverdieping (Fregat), draagt de sonde naar de eindbestemming.
De lancering van Venus Express was oorspronkelijk gepland op 26 oktober 2005. Maar de ontdekking van een vorm van verontreiniging in de draagraket kuip, zorgde voor het uitstel van een aantal dagen van de start.
De nieuwe lancering was een succes en vond plaats op 9 november 2005 vanuit de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.


2. Het traject naar Venus

De injectie van de Venus Express op interplanetaire baan die haar meenam naar Venus bestaat uit drie fasen.

1.

De eerste fase, van negen minuten, werd uitgevoerd op een bijna verticaal traject aan waarin de drie verdiepingen van de raket gescheiden werden en de bovenste verdieping werd aangedreven ter hoogte van ongeveer 190 kilometer.
VenusExpress_seq2
2.

Tijdens de tweede fase werd de unit-Fregat Venus Express, intussen gescheiden van de Soyuz, geplaatst in een cirkelvormige baan rond de Aarde.
VenusExpress_seq2
3.

De derde fase vond een uur en twintig minuten na het opstijgen plaats, na een bijna complete tour van de aardeplaats. De unit-Fregat Venus Express herstartte om baan rond de Aarde te verlaten en zich te plaatsen op een hyperbolische traject in de richting van Venus.
VenusExpress_seq2

Na het afvuren, heeft Fregat de Venus Express langzaam vrijgegeven door een scheidingsmechanisme te triggeren. De missie van de draagraket werd bereikt.

Launch-Transfer-VEx
3. Het invangen van de sonde

De plaatsing van de sonde in een baan, gaat gepaard met enkele complexe manoeuvres. De injectiefase naar de baan werd uitgevoerd in drie fase, door het monitoring team van het European Space Operations Center (ESOC) van European Space Agency (ESA) in Duitsland. Le placement de la sonde en orbite a demandé des manoeuvres complexes.

  • 1. De eerste stap is de voorbereiding van de sonde op het invangen zelf, om te voorkomen dat een verlies van controle van bepaalde parameters een activatie van de veiligheidmode veroorzaakt.
  • 2. Vervolgens heeft op 11 april de belangrijkste motor ongeveer 50 minuten gewerkt. Eerder had de sonde gedraaid om de output van de hoofdmotor naar voren te draaien. Het aanzetten van de motor bood de mogelijkheid om de snelheid met zo'n 15% te verlagen om zo het invangen mogelijk te maken.
  • 3. Ten slotte werden de functies van de sonde opnieuw geactiveerd.
In deze drie stappen, heeft de sonde zich dus geplaatst in zijn operationele baan.
4. In de richting van de definitieve operationele baan
Op 7 mei 2006, heeft het ruimtevaartuig zijn operationele baan bereikt. Het gaat hier om een ellipsvormige baan die in 24 uur wordt afgelegd. De afstand tussen de sonde en Venus varieert van 250 tot 66,000 km.

Launch-Transfer-VEx
Fasen van de waarneming gedurende een baan rond Venus.

Het duurt vier weken voor Venus Express om aan te komen op de operationele baan, de "observatiepost". Het weteschappelijk doel van het tuig is nu een gedetailleerde studie van de structuur, de chemie en de dynamiek van de atmosfeer van Venus.

De baan van de sonde rond Venus biedt de mogelijkheid om informatie te verzamelen met verschillende ruimtelijke resoluties. In de buurt van Venus zijn de waarnemingen van de atmosfeer en het oppervlak van Venus in hoge resolutie, terwijl de waarnemingen van op lange afstand globaal zullen zijn en ook de bewegingen van de zonnewind zullen betreffen. Deze zonnewind wordt door middel van zeven instrumenten aan boord van de sonde geobserveerd.

De duur van de missie zal minstens twee Venusiaanse dagen bedragen, of het equivalent van 486 aardse dagen.



Valid XHTML 1.1