Venus

Over Venus

Venus Express Missie

Belgische deelname

Contact, Links en Lexicon

Over Venus

ROB - Venus - homepage  Venus  Over VenusVenus en de Aarde
Venus en de Aarde
Volume en massa
Venus werd lange tijd beschouwd als tweelingzus van de Aarde. Naast het feit dat onze buur zich geografische dichtbij bevindt, is zij ook één van de vier terrestrische of aardse planeten (waarvan de samenstelling vooral rotsachtig is, zoals de Aarde).

Daarnaast lijkt Venus enorm veel op de Aarde wat betreft massa, dichtheid en volume.

  Venus Aarde
 
Massa 4,87x10 24 4,98x10 24
Straal 6051,840 Km 6378 Km
Dichtheid 5250 Kg/m3 5520 Kg/m3
venus_terre
Kern en structuur
Venus is een aardse planeet. Venus behoort samen met Mercurius, de Aarde en Mars tot de terrestrische of aardse planeten. Ze heeft dus een samenstelling vergelijkbaar met die van de Aarde.
Volgens de informatie die door de Amerikaanse sonde Magellan geleverd werd, zou de interne structuur van Venus inderdaad vergelijkbaar zijn met dit van de Aarde.
Ze bestaan beiden uit een vaste binnenkern, het zaad genaamd, en een vloeibare buitenkern. Deze kern is omgeven door een vaste en visceuze (stroperige) mantel en een stevige korst.
Dit model blijft echter hypothetisch en de vraag naar de samenstelling van de kern van Venus blijft nog steeds open. Hierbij rijst ook de vraag: indien Venus inderdaad dezelfde interne structuur als de Aarde heeft, hoe legt men dan uit dat ze geen intrinsieke magnetische veld genereert?
De buitenste kern van de Aarde bestaat immers uit een hete en elektrisch geleidende vloeistof die hierin convectiebewegingen doet ontstaan. Deze geleidende laag gekoppeld aan de roterende beweging zorgt voor een dynamo effect dat een systeem van elektrische stroom, bekend als het magnetische veld in stand houdt.
Het ontbreken van een interne magnetische veld van Venus kan op twee manieren worden verklaard. Ofwel is de rotatie van Venus te traag om een elektrische stroom te onderhouden, ofwel is de kern van de planeet te vast.

Wetenschappers hopen meer te weten te komen over de samenstelling van Venus met de informatie die de instrumenten aan boord van het tuig Venus Express biedt.
venus_terre
Andere bijzonderheden van Venus zijn:

Valid XHTML 1.1