Venus

Over Venus

Venus Express Missie

Belgische deelname

Contact, Links en Lexicon

Venus Express Missie

ROB - Venus - homepage  Venus  Venus Express MissieMissie Doelstellingen
Missie Doelstellingen

Vorige missies naar Venus hebben veel informatie opgeleverd, maar deze missies streefden steeds een specifiek doel na door het observeren van de planeet voor korte periodes.

Het doel van de Venus Express missie is het bestuderen van de atmosfeer, het plasma en het oppervlak van Venus over een langere periode. Deze missie verschilt dus van de vorige, omdat het doelt op een ruimer beeld van de eigenschappen en dynamische processen op deze planeet.

Het ontwerp van de sonde is hetzelfde als voor de Mars Express missie gelanceerd in 2004, met de deelname van industriële partners zelf. Instrumenten van de Rosetta missie gelanceerd in maart 2004 om de komeet Churyumov-Gerasimenko te bereiken werden ook hergebruikt. Dit hielp om de sonde snel te bouwen en kosten te besparen.

De wetenschappelijke instrumenten aan boord van Venus Express zijn verbeterd ten opzichte van die van de Russen en Amerikanen bij eerdere missies. Dit laat toe om dieper de atmosfeer van Venus, het oppervlak en de opwarming van de omgeving in de ruimte te bestuderen.

Wetenschappers hopen dat de gegevens die de Venus Express zal vertrekken, zullen helpen om volgende vragen te beantwoorden:
  • Wat zijn de algemene kenmerken van de atmosfeer, het oppervlak en de binnenkant van Venus?
  • Waaruit bestaat de atmosferische mix?
  • Wat is de samenstelling van de atmosfeer?
  • Wat is de relatie tussen de atmosfeer en het oppervlak?
  • Wat is de verhouding van de bovenste atmosfeer van Venus en de zonnewind?
Veel wetenschappelijke instituten uit verschillende Europese landen nemen deel aan deze missie, waaronder ook de Koninklijke Sterrenwacht van België, en richten zich specifiek op Radio Science experimenten .


Valid XHTML 1.1