Mercurius in enkele woorden

Mercurius

Algemene informatie

Werk verricht bij de KSB

Contacten en informatie

Mercurius in enkele woorden

 Mercurius Algemene informatieMercurius in enkele woorden


Planètes telluriques
De planeet Mercurius heeft haar naam te danken aan de boodschapper van de goden in het antieke Rome. De Romeinen noemden deze planeet Mercurius omdat het de planeet is die zich het snelste voortbeweegt in de hemel. Zij is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en bevindt zich het dichtst bij de zon. Haar straal bedraag 2440km, waardoor ze nauwelijks groter is dan de maan. De halve grote as van haar baan rond de Zon bedraagt zo'n 58 miljoen km. Dit is ongeveer 0,4 keer zo groot als de halve grote as van de baan van de Aarde.
Dimensies van de aardse planeten
(krediet: JPL/NASA)
 

Deze planeet bezit geen enkele natuurlijk satelliet. Mercurius, die zich zeer kort bij de zon bevindt, is een zeer warme planeet. Bovendien is haar atmosfeer bijna onbestaand, ze houdt de warmte niet bij (er is geen sprake van een broeikaseffect zoals op Aarde of op Venus). Het verschil tussen de temperatuur overdag en 's nachts is aanzienlijk. Overdag, bereikt de temperatuur aan het oppervlak 430°C en 's nachts, daalt ze tot -180°C.
Mercurius heeft een massa van 3,302×1023 kg. Deze is dus 0,05 keer zo groot als de massa van de Aarde. Zij voert een dagelijkse daariing uit in 58,646 aardse dagen en een revolutie rond de Zon duurt 87.969 aardse dagen. Ze wordt ook geanimeerd door bewegingen, « libraties » worden genoemd.


Valid XHTML 1.1